Care dintre ele te protejează de COVID-19?
Studiu realizat de Expert in Securitate si sanatate in munca,Sorin Florea, conducator al serviciului de prevenire si protectie, din cadrul DS CONSULTING Turda.
Subiectul COVID-19, intens discutat în ultimele 3 luni pe toate canalele media și rețele de socializare, a creat un adevarat haos, dând peste cap întreaga societate.
Multe informații în domeniu sunt contradictorii, specialiștii în domeniu având de multe ori păreri total diferite.
Nu sunt virusolog, mă feresc să emit puncte de vedere nebazate pe cunoștințe în domeniul acesta, așa că în demersul meu o să mă refer strict la ceea ce ma pricep: echipamentele individuale de protecție împotriva coronavirusului.
O să vă supun pe parcusul acestui articol unor exerciții de imaginație. Înainte de asta, trebuie să lămurim câteva aspecte legate de COVID-19.
Dimensiunea
COVID-19 este un ribovirus (virus cu genom ARN) care face parte din familia CORONAVIRIDAE. Denumirea acestuia vine de la aspectul particular al particulelor virale infecțioase (denumite virioni), care prezintă pe înveliș spicule glicoproteice (S) proeminente, ce formează o coroană. Virionii corona au formă sferică, sunt relativ mari (120-160 nm în diametru) şi au cel mai mare genom dintre toate virusurile cu genom ARN!
Un nanometru, cu simbolul „nm”, este o lungime egală cu o miliardime dintr-un metru sau o milionime dintr-un milimetru.
Cat rezista Covid 19 in aer?
In urma studiilor, s-a ajuns la concluzia ca virusul rezista in aer pana la 30 de minute(unele surse vorbesc de 3 ore), dupa ce sursa infectiei nu mai este prezenta, secretul diminuarii riscurilor fiind pe langa utilizarea mastilor de protectie si aerisirea spatiilor cat de des este posibil, daca nu permanent.
La ce distanta pot ajunge particulele respiratorii contaminate cu virusul?
Un studiu care a analizat împrăștierea picăturilor respiratorii și aerosolilor a arătat că particule respiratorii mari pot ajunge la mai mult de 6 metri prin strănut, la mai mult de 2 metri prin tuse și la sub 1 metru prin expir normal. Astfel, distanța de 1 metru dintre persoane, recomandată de OMS, nu este suficientă.
Cat rezista coronavirusul pe stratul exterior al unei masti?
Cercetătorii spun că, pe stratul exterior al unei măști pentru față, a existat un nivel detectabil de infecție după șapte zile. „Acesta este exact motivul pentru care este foarte important să nu atingeți exteriorul unei măști, în cazul în care purtați una”, a spus dr. Malik Peiris, participant la studiu.
Categorii de Măști de Protecție.
Masca simpla din diferite feluri de materiale textile
Măștile simple sunt sunt des utilizate si aparute imediat dupa declansarea crizei COVID 19, in lipsa altor mijloace de protectie și nu sunt concepute pentru a proteja tractul respirator al purtătorului. Asta înseamnă că nu există nicio garanție de protecție, aceasta fiind aproape 0, împotriva infectarii.In schimb in cazul in care esti infectat, asimptopmatic, folosirea lor este benefica pentru cei din jurul tau.
Iata de ce masura luata de guvern in ceea ce priveste obligatia utilizarii ei, este una fericita.
Masca Chirurgicală
Măștile chirurgicale, pe de altă parte, folosite de aproape toti, sunt dispozitive de protecție ce au fost concepute tocmai pentru a reduce riscul de infecție în rândul cadrelor medicale. Există diferite tipuri, cu un grad de protecție din ce în ce mai mare în funcție de numărul de straturi de filtrare. Sunt utile la fel ca cele din material textile, deoarece bolnavul fie asimptomatic sau nu, elimina in aer o cantitate mai mica de virus scazand in acest fel riscul de imbolnavire a celor din jur.
Clar nu ofera protectie in cazul unui contact cu persoane infectate, desi ele sunt utilizate de guvernantii nostri si ar un model de urmat.
O sa revin asupra subiectului pentru a-mi argumenta afirmatiile.
Masti FFP(Filtering face Piece-Aparat de respirat cu masca de filtrare a particulelor
Ultimul tip este cel al măștilor echipate cu sau fara filtru , numite numite si respiratoare și este singura categorie(FFP2 si FFP3), capabilă să ofere protecție împotriva COVID 19.
Supapa din filtru este actorul principal din piesa, atunci cand inspirati sau expirati. In interiorul filtrului exista o piesa din material flexibil care atunci cand inspirati inchide filtrul, in asa fel incat nu permite aerului contaminat sa intre in interiorul mastii. Atunci cand expirati,are loc deschiderea si aerul umed al respiratiei este eliminat in afara mastii.
Iata si cauza pentru care nu se recomanda utilizarea mastilor cu filtru de catre persoanele bolnave asimptomatic sau nu.
Pentru o protectie cat mai eficienta impotriva Covid 19, recomand utilizarea mastilor de tip FFP2 si FFP3,acestea obligatoriu fixate, ajustate perfect pe fata,in asa fel incat aerul sa nu patrunda in aparatul respirator, gura sau nas si mai apoi plamani, neflitrat.
De ce asta? Asa cum am am aratat mai sus, dimensiunea particulelor filtrate de mastile FFP2 si FFP3 sunt mai mai mici decat marimea coronavirusului si coronavirulul ramane atasat de filtru.
Nimic nu e perfect in lumea in care traim, nici macar mastile de protectie FFP2 sau FFP3, aceste masti filtrand aerul in proportie de 94 la suta, respective 99 la suta.Important de retinut este si dimensiunea particulelor filtrate.
In cazul mastilor FFP2 si FFP3,vorbim de 50 nanometri, (coronavirusul are dimensiunea de 120-160 nanometri, deci nu va patrunde dincolo de filtru cu o conditie foarte importanta, ajustarea, etansarea PERFECTA pe fata).
Cat despre mastile FFP1, acestea nu sunt recomandate, deoarece filtreaza doar in proportie de 80 la suta, particule de dimensiunea de pana la 200 nanometri, mult mai mari decat coronavirusul.
Am afirmat la inceputul articolului ca o sa va supun la cateva exercitii de imaginatie.Sa incepem:
In ceea ce privesc mastile de material textile si mastile chirurgicale,imaginati-va ca in casa dumneavoastra patrund prin ferestrele sau usile deschise, in special seara, vara, tantari care va impiedica sa va odihniti confortabil pe timpul noptii.
Ce masuri o sa luati?
Cum e si normal fie inchideti usile sau geamurile, fie va ganditi la montarea unor plase impotriva tantarilor.
Atunci cand optati pentru varianta cu plasele de tantari, o sa alegeti o plasa cat mai deasa cu ochiuri mici, De asemenea o sa montati plasa pe intreaga suprafata a geamului sau usii, in asa fel incat tantarii sa nu poata intra.
Nicidecum nu o sa va ganditi la o plasa de gard cu ochiuri mari, prin care tantarii pot patrunde in voie.
La fel trebuie sa procedati si atunci cand alegeti o masca de protectie, mastile chirurgicale sau din material textil oferindu-va o protectie gen plasa de gard cu ochiuri mari pozitionata dar nu pe toata suprafata geamului, in lupta cu tantarii.
Continuand cu exercitiile de imaginatie, mastile FFP1 pot retine 80 la suta din viespii care vor sa patrunda in casa, dar nici un tantar iar mastile FFP2 si FFP3, 94 la suta respective 99 la suta
dintre tantari.
Concluzie
1. Măștile chirurgicale și cele din material textil nu îl protejează pe purtător, în schimb îi protejează pe cei aflați în preajma purtătorului.
2. Măștile de protecție cu filtru nu sunt indicate a fi purtate de bolnavi (cu simptome sau asimptomatici).
3. Măștile de protecție FFP1 nu sunt eficiente împotriva coronavirusului.
4. Măștile de protecție FFP2 si FFP3 sunt cele recomandate a fi utilizate pentru protecția împotriva coronavirusului daca îndeplinesc doua cerințe importante: filtrare și etanșare.
5. Dezinfectarea (sterilizarea) o recomand a se face cu dispozitiv UV, nicidecum cu alcool sau alte dezinfectante.